Markasıyla Özdeşleşmiş Ürünler

Markasıyla Özdeşleşmiş Ürünler

Jilet ve Permatik


Marka adını ürün adına çevirme konusunda en başarılı firmalardan biri şüphesiz ki Gillette markası. Hem tıraş bıçağı yerine jilet kelimesini dilimize yerleştirdi hem de kullan at tıraş bıçağı yerine Permatik kelimesini. Vermiş olduğu yüksek bütçeli reklamlar, küçük – büyük her yerde bulunan tek marka olması ve kaliteli ilerleyişi, markanın kendi adını ve üretmiş olduğu bir ürün çeşidini TDK’ya bile ekletebilmiş olması güçlü bir firma olduğunun kanıtı.

Kot


1970’lerde Türkiye’ye giren blue jean, bu kelimeyle anılmadı. Onun yerine bu ürünü Türkiye’de satışa sunan “Kot” markasıyla özdeşleşti. Günümüzde hala kot pantolon olarak kullanımda olan bir kelime. TDK bile bu kelimeyi marka yerine pantolonun cinsini belirten sıfat olarak kabul etmiş durumda :)

Uhu


Uhu da aynı bally gibi bir marka. Türkçe kullanımı “yapıştırıcı” olarak geçse de hepimiz yapıştırıcı yerine uhu kelimesini kullanıyoruz. Birçok markanın da bu yüzden Uhu paketlemesiyle aynı renk ve şekilde paketleme gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bizim için sarı siyah tüm paketlerin, stick yapıştırıcıların, kısaca neredeyse tüm yapıştırıcıların adı “uhu”.

İnci Ağda


Henüz yakın bir tarihte hayatımıza giren İnci Ağda markası, Türkiye’de ilk defa üretilen partikül ağda çeşidi ile son yılların en çok satılan ürünlerinden biri ile tanıştırdı bizi. Sıkıcı ve klasik ağda ürünleri yerine eğlenceli ve acısız bezsiz ağdayı hayatımıza sokan %100 doğal içerikli İnci Ağda, Türkiye'nin en hızlı büyüyen ağda markası oldu. İnci Ağda markası kısa zamanda bir ürün grubunun adı haline geldi. Başka firmalar boncuk ağda vs. gibi isimlerle İnci Ağda’nın namını bölmek isteseler de kullanıcı tercihleri ve yorumları İnci Ağda’nın zirveden inmediğini gösteriyor.

Şokella

Türkiye’de Nutella, Sarelle, Çokokrem gibi birden çok marka olmasına rağmen bu markaların hepsi “Chokella” markasından gelip dilimize yerleşen Şokella ismiyle anılmakta. Çocukluğumuzun favori markasıyla bu tip fındık ezmesi ürünlerini beynimizde birleştiriyoruz galiba. :)

Selpak


Kağıt mendiller çeşidi ne olursa olsun mendil olarak değil, selpak olarak anılıyor. En çok reklam veren firma olmasından mı yoksa ilk ortaya çıkan markalardan biri olmasından mı kaynaklanıyor bilemiyoruz ama, kağıt mendil yerine selpak kelimesini daha çok kabullendik Türk halkı olarak.

Bankamatik


Bankamatik kelimesi her ne kadar tüm bankaların ATM’leri için kullanılan bir kelime de olsa, aslında sadece İş Bankasının ATM’lerine verdiği isimdir. Türkiye’de ATM sistemini ilk kullanan banka olması ve bu ATM’lere de bankamatik adını vermesi nedeniyle şu anda tüm ATM cihazları bankamatik adıyla anılmaktadır.

Pimapen


Bir PVC kaplamalı pencere markası olan Pimapen, yeni – eski tüm türdeki pencereleri tasvir ederken halk arasında kullanılan bir isim oldu.

Teflon


Teflon ismi Dupont şirketinin tescilli markası olarak karşımıza çıksa da şu anda tüm yapışmaz tavalara teflon diyoruz. Yeni teknolojide daha birçok ürün üretilmiş olsa da yanmaz yapışmaz tüm tavalar ve tencereler bizim için teflon :)

Jip


4x4 off road arabaların tamamı Jeep markasının adı ile yani jip olarak anılmakta.

 

Bir markanın kendi adının bir ürün grubunun tamamında anılması markanın gücü ve geçmişi ile ilişkilidir. Bir marka hem yeni hem de ismi markası ile özdeşleşmişse başarılı bir firma olduğunun göstergesidir. 

Etiketler: markalarıyla özdeşleşmiş ürünler, inci ağda,
Ekim 29, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR